Haaruitval

Haaruitval door melkzuur

Haaruitval door melkzuur is een vorm waarbij het haar bovenop het hoofd steeds zwakker, poreuzer en dunner wordt alvorens het uitvalt.

Wat is de oorzaak?

Belangrijkste oorzaak is de vorming van melkzuur.

Hoe ontstaat melkzuur?

In onze bijnieren wordt adrenaline gemaakt. Adrenaline speelt een belangrijke rol bij stress, angst. Adrenaline is een hormoonstof dat iedereen produceert. Bepaalde cellen van de zweetklieren boven op ons hoofd zijn in staat deze hormoonstof op te nemen. Het adrenaline jaagt de zweetklieren op. Hiervoor is energie nodig. De cellen gaan glucose verbranden om energie op te wekken. Door een gebrek aan zuurstof zal deze omzetting onrendabel zijn en ontstaat melkzuur als afvalproduct.

Wat doet melkzuur?

Melkzuur verandert de zweetsamenstelling waardoor het de haarschacht aantast. Eerst vloeit het uit over de beschermlaag van de hoofdhuid. De beschermlaag raakt verstoord. De huid begint te jeuken en er ontstaan kleine schilfertjes.
Het melkzuur vloeit de haarschacht in en tast daar het haar aan. Het haar gaat in kwaliteit achteruit.
De haargroei kent drie zones:

Zone 3:
Bovenin de haarschacht. Als hier melkzuur is wordt de vezelvorming van het haar geblokkeerd. Het haar splijt al in de follikel.

Zone 2:
In dit gebied krijgt het haar de stoffen om hard te worden. Melkzuur tast dit aan en het haar wordt breekbaar.

Zone 1:
Onderin de haarschacht vindt celdeling plaats. Wanneer melkzuur doordringt tot dit niveau wordt de celdeling geblokkeerd. De levensduur van het haar wordt sterk verkort. Een haar heeft een levensduur van ongeveer 5-7 jaar. Als melkzuur hier zijn gang kan gaan kan dit teruglopen tot 6 maanden. Het potentieel van de haargroei wordt beperkt tot het minimum. Uiteindelijk vormt zich een Coque Sereuse. Een soort verharde bol, de haargroei is geblokkeerd. Het haar valt definitief uit.
Herkenningspunten van type mens dat haaruitval heeft ten gevolge van melkzuur:

 • vaak warme doorbloede huid.
 • transpirerende handen.
 • Stressgevoelige mensen.

Kenmerken van haar en hoofdhuid:

 • ’s morgens last van vettig haar.
 • jeukerige hoofdhuid.
 • geen volume in het haar.
 • zij- en achterkant mooi haar.
 • dun fijn haar bovenop het hoofd.
 • haaruitval merkbaar bij wassen.

Wat kan er tegen gedaan worden?

Het belangrijkste is de invloed die melkzuur heeft tot staan te brengen. De lotion Hydrotaxa elke avond gedurende 1 maand. ’s Ochtends wassen met shampoo Hydrotoxa. Dit stopt het proces. Daarna onderhoudend behandelen. Deze producten zijn te verkrijgen in onze salon.

Haaruitval door erfelijkheid.

Haaruitval door erfelijkheid komt veel voor, en heeft met drie factoren te maken. De aanwezigheid van het hormoon testosteron, het enzym 5-a-reductase en het eiwit cytosol.

Wat is testosteron?

Testosteron is een androgeen mannelijk hormoon. Wanneer er sprake is van haaruitval waarbij dit hormoon een rol speelt, spreken we ook wel van andro-genetische haaruitval.

Wat is het enzym 5-a-reductase?

Dit is een stof die in ons lichaam diverse functies heeft en een belangrijke rol speelt bij het proces erfelijke haaruitval.

Wat is cytosol?

Een eiwit dat voorkomt in ons lichaam en tot in de kern van een cel kan doordringen.

Welk proces vindt er plaats bij erfelijke haaruitval?

Een cel heeft antennes (receptoren) aan de celwand zitten die aftasten of een stof de cel in mag. Als een cel antennes heeft die toestaan dat het enzym 5-a-reductase naar binnen mag dan is dát erfelijk bepaald. Diegene die deze antennes niet heeft zal ook geen hinder ondervinden van andro-genetische haaruitval. In diezelfde cel zit ook het hormoon testosteron. Deze stof zit zowel in de cel als er omheen. In de cel bindt het enzym 5-a-reductase zich aan dit testosteron. Hierdoor verandert testosteron in dihydrotestosteron (D.H.T.). Dit is een 8 maal sterkere stof als testosteron. Het dihydrotestosteron (D.H.T.) doet nu nog niets in de cel. Om iets te kunnen doen heeft het een “TAXI” nodig om de celkern binnen te dringen. Het eiwit cytosol is een stof die de kern in kan en het D.H.T. mee kan nemen. Dit meenemen is echter fataal voor de cel. In de kern van de cel ligt genetische (erfelijke) informatie. Het D.H.T. jaagt de cel op qua activiteit. Het laat de cel harder werken waardoor de cel een veel kortere levensduur krijgt.

De herkenningspunten van Andro-genetische haaruitval

 • in jeugdjaren prachtig haar.
 • vanaf 20 jaar haaruitval merkbaar.

Wat kan er gedaan worden dit te vertragen?

Om de invloed van 5a-REDUCTASE is er een shampoo en een lotion die afgestemd zijn op elkaar. De lotion heeft twee werkingen:

 1. Het remt de fixatie van 5a-reductase aan testosteron.
 2. Het remt cytosol af waardoor er minder D.H.T. de celkern bereikt.

Finasteride/propecia

Dit is de naam van het medicijn dat UITSLUITEND op doktersrecept is te verkrijgen en NIET via het internet verkocht mag worden! Het medicijn laat de haaruitvalproces stoppen. Er komt geen haar bij maar het zorgt er voor dat het uitvalproces teruggebracht wordt naar de normale cyclus. Zolang het medicijn geslikt wordt blijft de haargroei.